start counter

Tuesday, September 10

Mama Ratonilor

Azi in padure a fost un zgommot infernal. Sunt unii cu masini scumpe care vin si dau ture in viteza pe aleile parcului, de ma mir ca inca nu au omorit pe nimeni. Isi tureaza masinile si sperie toti maimuteii. Specia cocalarilor nu s-au inventat in Romania .




....


--

              A venit toamna, cineva si-a pierdut podoabele ...

 



                     Persoana importanta, nu spunem cine ..

 

Nathatch-ul si-a adus consortul la cutiute. E prima oara cind ii vad impreuna.

 

 

Mititeii au facut spectacol. Nu s-au lasat pina nu s-au invirtit ca titirezii in jurul casutei. Ora 4 ...

 


                                                   Ora 5 ...

 


                                             Ora 6 ...

 


                                 Mai vreti una ? Hai ca mai fac !

 


                                               Ora 11 ...



Nathatch, ce faci, ca se mira si veveritele ce te-o fi apucat ?

 


Lipsea Marmo' . Afara e frig si bate vintul, soarele nu l-am vazut de vreo luna, parca traim sub pamint, asa ca marmotele ies la suprafata rar si pentru scurt timp, cit sa manince niste iarba. Asa ca noi, doi oameni cu par alb in cap descintam la vizuina ... Hai Marmo' hai la mama ca ti-am adus biscuiti ! vino afara, Marmo ' ! Hai Biluta, hai la tata ! 

Nici un raspuns. Cel mai probabil e ca marmotele sunt prin galerii prin alta parte, ( ca au tuneluri ce se intind pe kilometri ) si pur si simplu nu ne-au auzit cind le-am strigat. Si oricum, daca e zgomot si vinzoleala ele se sperie si se ascund in vizuina.

 Marmo nu vine azi, da' pot sa vin eu ?

 


Hai iepuras, hai curaj, ca avem seminte pentru tine !

 


Uite turturelele ce relazate sunt, s-au  pus cu burta pe mincare, sa fie sigure ca nu le-o fura nimeni ! Ai incredere in turturele ca si tu esti safe cu noi !

 


                     Si a venit asa, tiptil, dar a venit !



... pina cind s-a auzit ceva zgomot de pe aleile parcului si a rupt-o la fuga mincind pamintul in padure ...



Cine nu se sperie este Blue Jay-ul. Este unu', e psihopat bietul de el, in reunoastem dintr-o mie de Blue Jays, ca urla cit il tin plaminii, urla incontinuu pina raguseste. Pur si simplu i se taie sonorul si scoate niste sunete de om in agonie, absolut sinistru. Urmeaza o pauza de vreo 5 minute in care isi trage sufletu', dupa care incepe sa urle iarasi. Ait de tare urla ca nu ma mai pot auzi cu barbatu-meu cind vorbim. 

    L-am certat de fiecare data, am tipat la el sa taca ... nimic. De regula animalele inteleg si raspund cind le certi, da' pe mititelu' psihopat il doare fix in coada. Nu stiu de ce, dar in film nu s-a inregistrat cit de tare urla, insa tot se aude ca e isteric. Urla de rasuna padurea, pina cind i se taie sonorul. Daca ai avea un psihopat din asta in pomii din fata blocului si incepe sa urle dimineata la prima ora, ma jur ca intai te rahatesti si apoi te trezesti !



Mai este un Blue Jay pe care l-as recunoaste dintr-un milion de pasari similare, pentru ca asta e poliglot ! Mititelu' sta in pom si vorbeste singur pe mai multe voci... el intreaba, el raspunde, dar de fiecare data in alta limba. Din fericire nu urla, cum face fratiorul lu psihopat, asa ca e o placere sa il ascultam si ne amuzam. Din nefericire, nu am reusit niciodata sa il inregistram,  da' mai incercam ...



Si cum stateam noi si faceam poze si vorbeam, am observat ca cineva ne spiona ascuns in padure ! Mititelu' statea nemiscat, statuie si asculta ce vorbeam ! Nu stia ca il vedem , ca era la citiva metri adinc in padure, am facut poza cu zoom.

 


Dupa poza, m-am apropiat de padure si si-a dat seama ca l-am observat, asa ca a inceput sa se prefaca ca maninca.



Nu avea nimic de mincare linga el, nu se miscase deloc, ci doar si-a dus minutele la gura si se prefacea ca maninca, doar l-am vazut si nu l-am scapat o secunda din ochi ! 

 


Eu am venit intr-o vizita fulger, doar sa maninc niste seminte si fug, ca ma asteapta puii la cuib ...

 


Liniuta in schimb, a avut tot timpul din lume sa scarpine in casuta dupa seminte ( erau sub bucatile de paine ).


 

             Mititelu' scotoceste si arunca paine pe jos ...


                                        

                                         ... cam asa ...


 

               Asta era alt spion, de sus din copaci :

 

 

                           I can see you, guys !



                                Me too ! Me tooooo !



                           Si a venit primul raton ...

 


                    ... direct la cutia cu coji de cartofi ...



Pusesem in iarba bobite din acelea pentru catei, si erau super incintati sa le manince :

 


          In film le cautau innebuniti, mergeau dupa miros :


 

Astia doi  smecheri intotdeauna se urca in pom si asteapta sa fie serviti ca la room service.

 

 

                                    Mi-ai adus paine ?



                         Good girl, stiam eu ca o sa-mi aduci ! 

 


            Si acum ce mai stai ? De ce te uiti asa la mine ?



Hai mai fata, mergi la treaba ta, ca imi sta in git mincarea !



Stii ca cel mai destept cedeaza, nu ? Lasa ca ma duc eu mai sus in pom, sa maninc linistit !



Intre timp se strinsese gasca mare la radacina copacului :



Venise mama ratonilor, aia de care ziceam ca si-a intarcat / abandonat cei 4 pui. De fapt erau ... 5 pui si nu erau chiar abandonati, ci doar erau lasati de capul lor in timpul zilei sa se descurce pe cont propriu ca de acum sunt copii mari.

 


Se pare ca dupa asfintiul soarelui mama se reuneste cu puii la casute si pleaca impreuna la vinatoare ( ratonii sunt animale nocurne ) :



Aici e aproape toata gasca : doi in pom, inca 3 plus mama pe jos :


                                     Despre noi vorbesti ?



                             Suntem cuminti, vezi ?



Astia doi nu aveau loc unul de altul si se tot impingeau cum fac copiii. Painea celuilalt era mai buna. Ma'sa e foarte vigilenta si imediat i-a disciplinat cu miraituri fioroase.



Purtati-va frumos, ca altfel va luat o scatoalca peste ochi !



Aia mici au inteles instant ! Nu a fost nevoie sa zica ma'sa de doua ori ! Uitati-va ce mutra spasita avea unul din vinovati !



                 Si apoi au mincat frumos, toti impreuna ...

 


                        Da, da, promitem sa fim cuminti ! 



               Acum lasa-ne in pace, hai pa, la revedere ! 


9 comments:

  1. E sarac vocabularul meu pentru a exprima bucuria pe care o simt vazand pozele, urmarind filmuletele si citind textul! <3
    L-am ascultat si pe micul psihopat! Veverita care se prefacea ca mananca e dulce foc, dar ratonii mi-au placut cel mai mult! :) Au niste mutrisoaaaare! <3 Inca am in memorie poza din decembrie 2009: "pupicul". :)
    Mi-am luat portia de endorfine si-am plecat! Multumesc.

    ReplyDelete
  2. Cu placere, Diana ! Am fost si eu in padure azi, pentru portia de endorfine. Nu te lasa pacalita de mutrisoarele ratonilor, ca sunt niste fiorosi in realitate, vineaza tot ce prind si cotrobaie prin tomberoane. Azi am mincat in parc ceva luat de la afagani si era picant, iar resturile le-am dat ratonilor, ca aici, o portie este de fapt cit marimea a doua portii din Romania si am fost trei oameni la festin. Merita sa le vezi mutrisoarele disperate dupa ce au mincat picant ... in secunda doi au inceput sa bage paine si graunte ca sa revina la normal. Sorry guys, da' mai bine picant decit foamea !

    ReplyDelete
  3. Veve, eu am tot scris comentarii si n-a aparut nici unul! Mai fac aici un test.

    ReplyDelete
  4. Da, vad ca acum apare.
    Voiam sa iti spun ca ma bucur ca ai revenit pe blog cu alta sursa de animalute, cele din parc. Am inteles ca v-ati mutat mai sus si nu mai aveti veverite. Foarte bine, acum avem mai multe feluri :))
    Spor la mers in parc!

    ReplyDelete
  5. Cristina, uneori apar comentariile, alteori le baga automat in spam, insa ma duc si verific din cind in cind, ca sa le scot de acolo.
    Da, ne-am mutat din blocul in care obisnuisem veveritele sa vin la geam, iar acum stau la etajul 7, ultimul ( singura solutie ca sa nu-mi raga nenorocitiii in cap, ca si aici e fix ca in Romania, urla toti in blocuri cu muzici date la maximu, iar politia zice ca nu e treaba lor .) Sub geam am doi pomi in care s-a mutat o veverita care a facut pui si acum fiecare are cuibul lui, propriu si personal... vreo 4 in total. Plus ca trec si ratonii noaptea si le mai arunc mincare. Incerc sa ma imprietenesc cu graurii, da' greu de tot, frate cu astia !

    Da, parcul din padure e fenomenal, insa a venit frigul si cu luni de iarna pe an ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sunt si acolo cocalari in bloc??? Cat de nasoool! Am crezut ca sunt marca inregistrata in RO :(

      Delete
    2. Sunt in fiecare bloc ! E adevarat ca nu sunt costumati in cocalari, insa fix asa se comporta : urla pe coridor noaptea la 12 cind vin acasa, dau muzica tare de rasuna blocul,rid si urla in casa mai rau ca animalele toata noaptea de se aude la vecini, etc. Legile sunt facute asa porst incat pur si simplu nu ai ce sa le faci.Degeaba proprietarulii duce in judecata pentru evacuare, ca judecatorii spun ca astea-s zgomote normale si nu-s motive de evacuare. Politia zice ca nu e treaba lor, desi legea zice ca este si tot asa.
      Practic oamenii se muta din bloc in bloc, disprati din cauza animalelor astora si gasesc aceeasi situatie cam este tot. Daca gasesti un bloc in care vecinii nu urla, pai l-ai prins pe D-zeu de picior !

      Delete
  6. Datorita Dianei am ajuns pe blogul tau si sunt tare încantata!
    Banuiesc ca locuiesti pe undeva prin America (de nord?) pentru ca pe acolo te întalnesti cu ratonii, sau ma însel?!
    Oricum ma bucur ca mi sa recomandat blogul tau si ma bucur ca am facut cunostinta cu "familia" ta de necuvantatoare! :)

    ReplyDelete
  7. Ella, bine ai venit pe blogul meu, bucura-te de prietenii mei ! Iti spun, animalele sunt extraordinare si comunica cu oamenii care reusesc sa treaca dincolo de viziunea, conceptia " normala". Da, locuiesc in Canada, Toronto si avem ratoni si veverite peste tot. Sunt si in USA, insa nu prin toate statele, cel putin in Sud-West USA in desert sigur nu sunt.

    ReplyDelete