start counter

Sunday, November 22

Spionii

 Dis de dimineata, la rasaritul soare;ui ... Nu, asta nu e estul, ci .. sudul ! La est totul arata normal, soarele e galben si nimic spectaculos. In schimb, in fiecare dimineata la sud, avem de tot felul.

                        Asa se vede la Vest cind rasare soarele.

................................................


Afara e frig si vint taios, umblam in haine de iarna,in unele zile chiar ninge, insa tot am facut o vizita la casute, sa vedem cine a mai ramas. Majoritatea animalelor s-au dus la nani. Au mai ramas doar pasarile si veveritele.

Casutele aveau neoie de reparatii, ca se balanganeau serios si daca vin ratonii sa joace tontoriul noaptea, o sa cada cu totul. A fost bine ca am venit azi la padure, ca a doua zi ningea ca in povesti.

Erau o gramada de Blue Jays si devenisera mai indrazneti decit de obicei.


Mincau cuminti impreuna cu veveritele ...


..................


De obiei Blue Jays stau la pinda in copacul cu casute ...


... ca vineaza alunele alea sarate si apoi alunele in coaja, apoi paine, in ordinea preferintelor. Cind au ochit aluna, vin in picaj, inhata bucatica si zboara cu ea inapoi in pom ori in padure ca sa o manince in liniste. Si apoi repeta.


Cardinalul ( mascul ) statea de veghe ca sa dea alarma daca se apropie soimul.

Am aruncat un pumn de alune sa fie pentru toata lumea ...

Si era o gramada de lume noua la casute, veverite pe care nu le-am mai intilnit niciodata, ca le cam diferentiez intre ele, ori prin aspect, ori prin comportament. Insa daca noii sositi observa ca restul veveritelor nu se tem de mine, nici ei nu se mai feresc, ci vin direct linga mine sa ma adulmece si sa inteleaga cine sunt si ce vreau de la coada lor. Urechiuse, nou venit, s-a proptit la picioarele mele si imi cerea alune !



El e jumulici, tot nou venit si fara frica. Probabil isi pierduse bucati din blna de pe coada prin lupte grele in padure, insa nu pare aderanjat chiar deloc. Ca orice erou de razboi, isi purta cu mindrie cicatricile si cersea de mincare.


........


Unde e Shobi, sobolanelul cel precaut ? Lumina e aprinsa da' nu e nimeni acasa .... Shobi si-a sigilat intrarile in vizuina si s-a dus si el la nani, ca e frig rau afara.

                    

                    Uitati-va la mine ce mic, frumos si pufos sunt !

                      ... imi piaptan codita stufoasa ...

.... si fac tumbe prin iarba, ca orice copilas vesel !


Venise si ciocanitoarea ...


......................


A stat ce a stat in pom sa supravegheze ce se intimpla la casute ...


... si apoi s-a dus sa fure si ea o aluna .


Mi-am pus pungile cu mincare nedesfacute pe jos si cit m-am dus in masina sa aduc si restul lucrurilor, veveritele au venit deja in inspectie.


Mot Alb, long time no see ! Pe unde ai umblat ?


S-a infipt direct la punga cu alune sarate, insa era sigilata si nu a reusit sa ia nimic.

Surpinzator, nu s-a apucat sa roada punga si nici sa o fure si sa fuga cu ea in padure, cum le sta in obicei veveritelor ! Asa ca a facut stinga imprejur si s-a dus ...

... sub copacul cu casute sa manince graunte de pe jos !


Blue Jay-ul a gasit alune pe ling apunga, pe unde aruncasem eu prin iarba cu alune. Mot Alb le-a ratat.


Pitigoii bietii de ei, zburau in cercuri deasupra pungii, veneau in picaj si apoi zburau inapoi in sus. Incercau sa fure aluna din punga, insa cind se apropiau isi dadeau seama ca nu e desfacuta . Ghinion !

Asta e mic si agitat, e un pui mic pe care il vad prima oara. Nu are frica, da' se invirte ca titirezu' si abia-abia am reusit sa ii fac o poza, si aia miscata, da' macar se vede cit de cit ca are urechiuse imblanite ... sosetute portoclii la fiecare labuta, si la cele din spate !


Asta e frate-sau, cu aceleasi urechiuse pufoase, da' fara sosetute. Venise la masina sa-mi ceara alune.


Cardinalii s-au dus sa manince la casute ...


                                    Femela de Cardinal :


Nuthatch-ul era zen, minca la casute coada in coada cu veveritele .


Casutele stateau intr-o rina si trebuiau fixate din nou. 

 

 .........................................................



Cum am scos uneltele, cum au venit ciripeii sa vada ce facem, ca astia mor de curiozitate !

Nu va lasati pacaliti de faptul ca astia mici pretind ca maninca si " eu sunt mic, nu stiu nimic" ! Mincatul e doar un pretext ca sa ne deturneze atentia, cind in realitate, ei ne spioneaza atent.

Aici mi s-a terminat bateria la aparatul foto, ghinion, ca uitasem sa o incarc pe cea de rezerva ! M-am chinuit sa fac poze cu telefonul lui barbatu'meu, insa mai mult de jumatate dintre ele doar am avut impresia ca le-am facut ... E complicat cu ecranele astea cu touch sceeen, ca niciodata nu stiu daca s-a apasat butonul sau nu ( el zice ca s-a apasat, insa in realitate imi trage tzeapa aproape de fiecare data ). Plus ca apas o comanda, face altceva decit ce ii spun eu, ecranul o ia razna si deschide inchide chestii dupa bunul plac. M-am chinuit vreun an jumate' cu tableta si nu se poate nici daca iau Distonocalm.Un cosmar pe care il evit nefolosind deloc telefon mobil si tableta.

 Uite ce strategie de spionaj are Nuthatch-ul : intai se cocoata pe crengile din spatele lui barbatu'meu, ca sa se simta in siguranta ca nu il poate vedea ...

 

 ... si dupa ce a vazut ca totul e ok, a sarit pe jos, dar tot in spatele lui statea, pentru safety ! Se prefacea ca maninca seminte, ca si cind nu ar fi fost seminte pe 2 metru patrati de jur imprejur si numai linga adidasii lu' barbatu-meu ar fi gasit ... Spiona, spiona mittelu cu atentie !


Cind te uiti la ciripei si ii vezi ca sunt cit o nuca, cu tot cu penele infoiate, zici ca asta nu are minte sa inteleaga ce se intimpla in jurul lui. N-are cum ! 

Uite aici strategie de spionaj la pitigoiul asta : uite-l cum pretinde ca maninca si nu vede-n-aude ce se intimpla in jur ! Uite-l cum pretinde ca nu aude bormasina cum urla chiar linga el, deci nu se sperie, in special ca sta si cu spatele ( pozitia vulnerabila la animale , intotdeauna isi pazesc spatele ) ... Orice pasare s-ar fi speriat de zgomotul bormasinii, da' nu si aia care sta la pinda ...

 

                 Dap. El nu spioneaza, el e doar maninca nevinovat.


Si pentru ca totul a fost ok, a mai venit un spion sa se joace de-a mincatul :

 

In dreapta lui, barbatu-meu avea alt spion care ' minca."

 

A mai venit unu', acuma's doi in dreapta lui ! Astia nici nu se mai deranjeaza sa pretinda ca maninca si se uita tinta la barbatu-meu !

 

                   

                      A mai venit un spion si din stinga !

 

                                              Inca unu' !

 

Si s-a dus tot mai aproape de barbatu'meu, ca murea de curiozitate sa vada ce face !

 Ce sa faca, repara casute pentru persoane importante, nu spunem cine !


                         Tu maninca linistit, nu-ti face griji !

 

...........................................

 


Facusem o gramada de poze cu ciocanitoarea care statea linga umarul lui barbatu-meu si il urmarea cum repara casutele, dar de fapt, telefonul n-a facut nici o poza, ci doar mi-a tras tzeapa !


Asta e o specie rara de ciocanitoare cu capul portocaliu, iar aripile sunt punctate cu alb.

 

Daca a vazut Cardinalul si turturica ca erau calme si mincau de pe jos in siguranta, si-a facut curaj si ciocanitoarea, ca sa vina pe jos dupa graunte ...


S-a facut tirziu si ne intoarcem inapoi la oras in lumea civilizata :


..............


                      Aproape asfinteste sorele ...


........................

Si avem o luna interesanta. Poze facute la interval de citeva minute .

................


....................................


2 comments:

  1. Iar am citit cu sufletul la gura, zambind din ce in ce mai larg! 😊 E asa de frumos acolo in padure, intre veverite, ciocanitori, B.J.-ei si... spioni! Spionau sa fie siguri ca reparatia va fi la "stanrade inalte". Dragalasi sunt si pitigoii! Si veveritele! Si toate vietatile acelea. Si voi sunteti minunati pentru ca va ingrijiti de ele si mie-mi bucuri sufletul cu aceste povesti reale, ilustrate! ❤️

    ReplyDelete
  2. Am doar povestiri adevarate, este exact ce s-a intimplat, in ordinea in care s-a intimplat. Asa si urc pozele in poveste, in ordinea in care au fost facute, ca e mai simplu, si povestea se scrie singura, doar trebuie sa relatez ce s-a intimplat.
    In padure e fabulos in special daca ajungi sa te cunosti cu animalele. Daca as avea o casuta in padure, sau macar linga vreo ravina din oras, in citeva saptamani toata padurea ar fi aliniata la usa mea si acolo sa vezi povesti palpitante !

    ReplyDelete