start counter

Tuesday, April 6

Ratonii cu demolarile

                     Ma trezesc de dimineata sa vad luna ...


                               ... pe cerul roz in partea de Vest ...

Azi e o dimineata din cele stranii, cu forme interesante pe cer :
 


                                                                    ........


                      The Great Spirit isi incalzea coada la soare ...

 


 ...  si si-a adus si tovarasul sa se bucure impreuna de soare !


 Stit veveritoriul argintiu care zicea ca se muta la noi ? 

http://veveandcompany.blogspot.com/2021/01/reconstructii-la-cuiburi.html

 


 A muncit bietul de el toata iarna sa-si construiasca doua cuiburi in acelasi pom. A cules cu abnegatie coaja de copac sa le captuseasca . Aproape in fiecare zi il vedem ca mai duce o bucatica de coaja la cuib, mai cara un fir de iarba uscata in dinti.

 

A muncit luni de zile in sir, cite putin, cite putin in fiecare zi. I-am aruncat pungi sa-si izoleze cuibul ...



 Deasupra pungilor a acoperit cu ramurele si a rezultat un soi de manson de nuieluse, captusit cu pungi si hirtiute. muncea bietul de el sa rua cu dintisorii hirtiile si sa se indesebine in impletitura de nuieluse a cuibului...

 


 Cum rasarea soarele, cum veveritoriul incepea sa  sara pe virful crengilor sa culeaga cele mai fine si mai tinere ramurele ..

 


 Se tot intindea din creanga in creanga, de era sa cada de citeva ori.

 


                                  Inapoi in cuib ...

 


                 ... ca vine seara, mai construim si maine !

 


 Veveritoiul asta a facut si un pui mic si speriat, dormea la soare agatat cu gherutele de creanga !

 


                         Pina la urma l-au trezit puricii !

 


                                   M-au muscat de spate !

 


                           M-au muscat si de labute !


 ........................................................................

 


               Lasa ca am eu dinti de cojocul lor, ii musc pe toti !

 

................................................................

E rau sa fii mic si puricos si atit de speriat incit nu indrazne asa se ridice in patru labute si sa mearga normal. Inainta tiris pe creanga, de frica sa nu cada, de parca avea rau de inaltime, ca nah, raportat la proportii e ca si cind s-au fi nascut pe un zgirie nori la etajul 35 ...



                             Merg pe drum, de gard ma tin ...


Ma duc tiris ca e mai sigur asa, pina ma obisnuiesc cu inaltimile ...


                                         Pauza de puricat ...

 

Eu ce fac, pe unde ma duc ? Pe unde e drumul spre casa ?

 

                  E cam periculos si pe aici; tot tiris ma duc !


                       Ma duc la somn ca asfinteste soarele ...


           ... si ma prinde luna si intunericul  afara din cuib  !


 

Totul a fost bine si frumos pina cind intro dimineata m-am trezit si am vazut tufele de sub pom, pline cu bucatele de hirtie si pungi ...

 


In pom sus pe crengile din virf, unde veverita avea celalat cuib, fluturau pungile ca steagurile ! Cuiburile amindoua erau turtite si aproape golite de continut. Intr-o singura noapte s-a darimat munca de citeva luni a veveritoiului argintiu ! Dezastru ! Ma uit dupa el, veveritoriul nicaieri !

 


De sus de pe antena, The Great Spirit s-a intors cu spatele sa nu mai vada nenorocirea .



De banuit, am banuit ratonul, ca si anul trecut s-a culcat fix in acelasi cuib de veverite din acelasi pom ! am suspectat asa vreo doua zile pina cind intr-o dimineata am descoperit vinovatul cu demolarile ! Un pui de raton de anul asta, dormea dus facut ghem in cuibul de veverita.



De dta asta nu au mai venit veveritele sa se certe cum el, asa cum au facut anul trecut, ca s-au resemnat si au inteles ca n-au sanse sa il alunge din cuib.



Asta micu' s-a trezit, s-a puricat, apoi s-a incolacit  inapoi ...



... si a mai tras un pui de somn, ca ratonii sunt animale nocturne si dorm ziua.


Cit timp dormea asta micu', i-am aruncat sub pom niste ficatei de pui din tocana, sa manince cind se va trezi, ca sa nu plece de la noi cu burta goala ca de la casa pustie. De mirosit a mirosit, ca astia miros mincarea de la kilometri distanta, insa nu l-a interesat. Mai bine somn de voie.



L-am pindit toata ziua si nu s-a dat jos din cuib. Cind a venit noaptea, ma uit in cuib si vad ca s-a multiplicat ratonelul ! Acum erau doi pui de ratoni inghesuiti in acelasi cuib si care nu aveau stare. Se inghionteau, se jucau, se luau in brate si muscau cu dintii in joaca. Exact ca doi pui de catel ! Nu le ajungea pomul sa alerge pe crengi unul dupa altul ! Ferfenita au facut cuiburile veveritoiului ! 

La un moment dat unul dintre ei a incercat sa coboare din pom, ca ii miroseau ficateii. S-a dus in jos pina unde incepeau crengile si atirnat cu capul in jos, mirosea ficateii care erau prea departe. Frate-sau statea mai sus pe o creanga si miriaia la pofticios. Nu cobori mai, nu stii ca ne-a zis mama sa nu ne dam jos din pom ? Misiune abandonata, ficateii au fost ignorati, asteptau sa vina ma'sa sa dupa ei si pina atunci s-au intors la alergatul prin pom.

    Din pacate aparatul foto nu bate pina acolo pe timp de noapte, insa se vad vad doua  siluete de ratoni.


                    Stiati ca ratonii sunt fosforescenti ?



Cind m-am dus sa ma culc, noaptea pe la 12, ei rau tot in pom, jucau tontoroiul asteptind sa vina ma'sa de la vinatoare sa-i recupereze. A doua zi de dimineata asta era tot ce mai ramasese din cuibul ala mare care anul trecut a fost folosit ca maternitatea veveritelor, acum luat in proprietate de veveritoriul argintiu. Ruine ! Veneau vrabiile si furau fire uscate de iarba si hirtiute pe care le carau in cioc la cuiburile lor.

 

 

6 comments:

  1. Oooof! Cred ca puiul de veverita e in siguranta! Dragele de ele, veveritele! Muncesc de zor si - hop! - vin ratonii! Dar cum sa te superi pe ei?! Dar cum sa nu te superi?! Si apoi iti trece... 😊 Legea junglei sau legea firii?
    Imi plac pozele-poveste, dar plec de aici un pic trista, pentru veverite. Ce fain sticlesc ochii ratonului! :))
    Si pozele cu cerul sunt foarte faine!

    ReplyDelete
  2. Ratonii astia nu-s cuminti deloc. Nu pot sa inteleg ce bai au de in fiecare an vin numai in pomii de sub geamul meu sa doarma. In nici un alt pom, nicaieri in oras nu am vazut ratonii dormind, doar aici sub geamul meu. Mai rau e ca s-a transmis informatia din generatie in generatie si in fiecare an, alt rind de pui vin si fac tumbe la noi in pom ! Legea junglei, da' imi e mila de veveritoiul ala care a muncit bietl de el luni in sir la cuiburile alea.

    ReplyDelete
  3. si mie mi-e mila de veve.
    ratonii or veni tocmai pentru ca vor sa stea intr-un cuib.

    ReplyDelete
  4. Ratonii sunt stricaciosi de felul lor. Ei stau in vizuine si prin podurile caselor, oriunde isi pot face o ascunzatoare in care sa poata hiberna linistiti. Cuiburile nu sunt o optiune pentru ei, insa mai trag un pui de somn ziua cind vin de la vinatoare prea obositi ca sa mearga pina acasa la ei. Sau folosesc cuiburile de veverite pe post de daycare pentru puii care nu mai stau singuri in vizuina.

    ReplyDelete
  5. Ființe nevinovate și ratonii ăia. Dacă așa i-a făcut natura... S-or descurca și veverițele, or pleca și ratonii, se va restabili echilibrul. :)

    ReplyDelete
  6. Nici veveritele, nici ratonii nu pleaa, pentru ca au teritoriul in comun. Se mai cearta, se mai impaca, isi mai strica cuiburile... ca'n viata. E legea junglei, fiecare animalut isi vede interesul in detrimentul altora. Veveritele au oricum mai multe cuiburi pe car ele folosesc simultan, just in case ...

    ReplyDelete