start counter

Saturday, June 12

Marmoteii prietenosi

                       Azi la padure, gistele se balaceau la riu ...


Cineva aruncase niste fire de crini cu tot cu radacini si pamint, asa cum le scosese cu lopata din gradina. Problema e ca le-a trinti asa, pe pamint, sperind ca se vor descurca singure. Nu s-a descurcat ! Pamintul dintre radacini s-a uscat, crinii erau cam blegiti si cu frunzele inmuiate de caldura. Am gasit o piatra mai lata, cu care am sapat o gropita, am pus apa in ea si am plantat crinii, ca aveau nevoie de ajutor, nu puteam sa-i las de izbeliste ( astia cresc prea mari ca sa i pot aduce acasa in ghiveci ).


Si apoi am carat apa cu punga, sa ud bine locul, ca sa li se prinda radacinile. Sper ca plantuta a fost multumita !


La locul de intilnire cu marmotele era o tanti care adusese stiuletele asta de porumb si zbiera ca apucata sa cheme marmotele la mincare. La marginea locului incepe ripa, in care oamenii nu pot trece, insa animalele da, deci e strategic asezat pentru siguranta marmotelor. Cum incearca vreun om sa se apropie de ele, cum se refugiaza in ripa.

Marmo' asta mic statea ascuns in ripa si astepta ca isterica sa-si termine numarul si sa plece. Nu a durat doua minute, ca a plecat dezamagita ca animalele nu vor sa vina, iar asta micu' a iesit din ripa, bucuros sa poata minca in liniste.


                            Marmo', ti-am adus brocoli !


                                 Aud ca vine cineva ?

                       Nu vine nimeni, puiule, maninca linistit !


Ia uite cine si-a facut  curaj sa vina la locul de intilnire ! Marmotelu' ala care umbla numai in echipa cu sor'sa si numai in zona safe de linga vizuina lor ! Si-a facut curaj sa vina linga mine, yeees !


Cu siguranta trebuie sa apara si celalat marmotel, ca astia doi functioneaza numai in echipa ! Cel mai probabil e ca sta ascuns in ripa si spioneaza sa vada daca patesc ceva, fratii lui mai curajosi ...


  Si pentru ca fratii lui au primit mincare daca au venit la mine ...

...si-a facut si ea curaj sa iasa din ripa sa a venit sa manince delicatese ce nu se gasesc in padure.

                           M-am saturat de ros la stiuletele asta !

                Frate'meu roade morcovi ! Ai adus si pentru mine ?


              Yeeees, sa fie morcovi pentru toti marmoteii !


                        Uite, am si paine, daca te intereseaza !


                                       Yummmy !


Si apoi s-au certat pentru bucatica de brocoli, iar invingatorul a fugit cu ea in padure, ca sa nu trebuiasca sa imparta cu nimeni. Avusesem o singura bucata de brocoli, pe care nu m-am gindit sa o rup in buchetele, pentru ca era doar un singur marmotel si i-am dat-o lui. Dar acum aveam trei si toti trei voiau brocoli, pentru ca intotdeauna mincarea altuia e mai gustoasa !



    Veveritele pindeau curioase, sa vada ce le fac marmotelor.


                     Ce le-ai adus marmoteilor ? Primesc si eu ?


                             Parca simt o aroma de alune ...


                Aici erau ! Maninc si io niste alune ...


    ... ca Marmo' nu se supara, ca e fascinata de bucatile de varza ...


                Alune ? Simt miros de alune ? Si io vreaaaau !

                                     Yummy-Yummy !


                Monstruletul pindea din padure marmotele ...


                                   Si a venit intins ...


... s-a strecurat prin spatele marmoteilor pina areusit sa furae niste boabe de porumb.

                              Ups ! M-ai prins in fapt !


Si apoi au venit astia direct la locul cu marmotele, care din nefericire e la vedere din parcare ! Au pastrat distanta fata de marmote, pentru ca tanti  filma si explica in spaniola ca alea-s marmote .

     Puradelu' parca era posedat, nu alta ! La fiecare citeva secunde avea impulsul si dadea sa sara sa sara sa fugareasca marmotele, da' ma'sa era pe faza si incepea sa raga " No, Miguel, nooooo !" si puradelu' ... la loc comanda !

    Peste citeva scunde, repetir ... nooooo, Miguelitoooo, noooo ! Si tot asa, pina si-a facut femeia filmul si s-au  dus la casute sa zburataceasca pasarile. Macar a avut bunul simt de a se jena sa-si lase psihopatul sa faca ca toate visele. ma rog ! 

Ma minca limba sa-si spun ca e plina padurea de bete taman bune de rupt pe satele puradeilor care nu pricep de vorba buna, da' sigur-sigur pricep de bota ! Cu astia compromisi genetic functioneaza instantaneu si fara gres, incercati cu incredere !

 Astia s-au apropiat de casute tot zbierind ca uite nu-s ce animal si incercau sa le faca poze, insa animalele au fugit care incotro cind au vazut ca se apropie babuinii urlatori. Daca au vazut ca s-a spart gasca, si ei s-au luat si au plecat la treaba lor prin padure. Thanks God !

Locul cu casutele, in ultimii ani a devenit foarte vizibil, un soi de circ fara bani la care vin toti babuinii sa raga si sa sperie animalele. O jigodie care si-a lasat cainele sa zburde pe sub casute, chiar mi-a aruncat peste umar ca ei, lasa, ca nu iti maninca animalele !

Astia vin ca la spectacol,ca la zoo si se comporta exact ca acolo : sar, urla, gesticuleaza vacarm continuu mai rau ca pe stadion. Partea buna e ca se plictisesc in 2-3 minute si pleaca.Astia-s clienti de zoo, nu de padure.

 Iar acum ca vin tot mai multi psihopati la locul cu casute, am decis sa nu invat marmotele sa vin sa le mangai si sa ne jucam, ca sa nu devina prietenoase si cu ceilalti oameni si sa pateasca ceva rau.

Cu Marmo' Biluta de anii trecuti a fost cu totul diferit : erau mult mai putini vizitatori pe la casute, plus ca marmotelul era batut de celelate marmote mari, era orfan si venise disperat si s-a asezat la picioarele mele sa imi ceara ajutorul. L-am hranit, l-am mangaiat, iar amicul care era cu noi, toata vara s-a dus la padure, in fiecare zi fara exceptie si l-a hranit cu paine si banane pina cind s-a facut mare si gras, apt sa supravietuiasca in hibernare peste iarna.

    Aveam o relatie cu Marmo Biluta, care venea si ma cauta in sacose sa vada ce i-am adus, insa mai inspre toamna nici el nu mai venea la casute de frica psihopatilor ( observasera ei ca ne jucam cu animalele salbatice ), ci mergeam in padure unde stia el locul si il chemam acolo sa il hranim. Ne recunostea chemarea si venea de fiecare data. 

Am scris asta pentru ca cititorii sa inteleaga de ce pastram distanta fata de marmotei cind ii hranim : pentru ca sa invete sa stea departe de oameni si sa fuga in ripa cind vreunul incearca sa se apropie de ei. Pina acum a functionat, insa trebuie sa imi sacrific si sa-mi  limitez eu intimitatea de a interactiona cu marmotele.

    


La casute erau foarte putine animalute, ca tocmai plouase si statusera ascunse toate. Aleg in mod deliberat sa merg dupa ploaie, ca sunt  mai putini vizitatori in zona si am ocazia la putina intimitate cu animalutele.

                                                        Au venit si ratele de la riu !


Mot Alb no.2 ! Mot Alb ala original, no.1 nu are inel alb la baza cozii


                               Venisera si niste Grackles ...


                       Uite, am reusit sa aterizez cu bine !

                             Era plin de ei pe sub casute !


                            Tu vezi cine vine la noi ?

                                     Cine, cine ? !

                                    Monstruletul !


               Cih ! Iarasi vine nebunu' ala cu chef de harta !


Monstruletul a sarit direct in cutiuta si a inspectat imprejurimile ...


                                  ... sa fie sigur ...


            ... ca nu il deranjeaza nimeni de la mincat alune !


             Eu am vazut  tot, da' nu ma bag cu Monstruletul ...


                    ... ca am alunele mele, I don't give a shit ...


              Dintr-o data, Monstruletul a devenit atent ...


... ca din padure mai venea un alt Monstrulet cu potential de scandal ..


... care a stat el si a cugetat ce sa faca si pina la urma decis sa mearga la casute sa il alerge pe celalt Monstrulet. Nu ca nu ar fi fost suficiente casute cu alune disponibile, insa astia s-au nascut cu saminta de scandal la purtator.


Cit timp se alergau Monstruletii, m-am dus la locul de intilnire, sa vad ce mai fac marmoteii. Venise mama Marmo' si mincau impreuna !


Mama Marmo' avea blana cam jumulita, ca trecuse prin ceva batalii la viata ei ...

Cind minca Marmo', veveritoiul negru venise tiptil, la furat alune ...

Las-o sa-si ia alune, ca pe mine mai mult ma intereseaza varza !

                             Simt miros de om ! Asta nu-i a buna ...


                      Hai sa fugim si sa ne ascundem in ripa !


                 Hai ca fug si eu eu acasa, cu Jimmy Motanu' ...


Hai plecati ! Plecati mai repede, ca abia astept sa-mi ramina mie toate alunele !


6 comments:

  1. Veve, cred că ești o femeie foarte bună și sper să fii și fericită, că meriți! ♥

    ReplyDelete
  2. Naaah, nu-s eu chiar asa buna cum se vede de la distanta ! Am o gramada de hibe. Cit despre fericire ... n-ai cum sa fii fericit pe Pamint, ca aici e Iadul, nu in alta parte, iar viata aici este un cosmar, un soi de trhiller regizat de un psycho. Multumesc de aprecieri, Zinaida !

    ReplyDelete
  3. Bună ziua!

    Mi-am permis să împrumut o fotografie, bineînțeles cu linkul de rigoare. Fotografia se află aici https://povestiripescurt.blogspot.com/2021/06/de-la-altii-MFC.html

    Mulțumesc mult!

    ReplyDelete
  4. Buna, Zinaida ! Imprumuta ce doresti, ca blogul e public, maimuteii sunt ca sa se bucure toata lumea de ei,so ... enjoy !

    ReplyDelete
  5. These are some charming little critters!

    Feel free to share at My Corner of the World

    ReplyDelete
  6. Thank you for sharing, Betty ! You have very beautiful picturea on your blog !

    ReplyDelete