start counter

Monday, January 17

Snowmageddon Day

                                           'Neata !

A fost alerta de zapada in oras. Scolile au anuntat ca s-au inchis cu o zi inainte de a incepe sa ninga.


 Si a nins ! Nu, nu s-a oprit aici, ci a continuat sa ninga ! E dupa amiza cind scriu si inca ninge ... Dimineata pe racoare cind am facut poza ... prima ninsoare serioasa din anul asta si din mai multi ani la rind ...

Dimineata pe la 7, in fata geamului era un morman de zapada pe care l-am dat la o parte, ca sa pun mincare la grauri si pormbei, ca nu au cum sa-si gaseasca de mincare pe zapada asta si multe pasari mor de foame si de frig. Macar sa manince bine, ca ii ajute sa reziste la frig !


Ningea in rafale orizonale aproape, ca era vint. era asa deasa ninsoarea ca totul parea scufundat in ceata. 

                                   Luati si va minunati !


Nici nu s-a luminat bine de ziua ca graurii au venit sa ceara de mincare ! N-am crezut ca vor reusi sa zboare pe vintul si ninsoarea aia grozava, insa cum-necum, mititeii au reusit sa vina, ca eram singura lor speranta de hrana din orasul asta. Cred ca au mincat la mine graurii din tot cartierul ( doua piini pina la amiaza, plus ca le-am umplut cutiutele cu graunte de nenumarate ori ) !


Ma doare sufletu' cind ii vad asa mici, amariti si uzi leoarca in frig si ninsoare ! Ma costa pret de o cafea sa le cumpar o paine si sa fac fericti un stol de pasarele, in vremuri grele cind ele nu pot sa-si gaseasca singure mincare.

Ii vedeti aici pe film, dimineata pe la 7, in viscol, ei incepusera sa zboare in fata geamului, cind m-au vazut ca am deschis geamul. Nu mai aveau rabdare sa curat zapada, ca voiau acum-acum , o firmitura, ceva sa manince si ei ...

Le-am facut si placinta, am tocat-o marunt si le-am servit-o la geam, ca e consistenta si ii ajuta sa treaca cu bine peste frigul de afara. La noi in casa nu se arunca mincarea ... o firmitura pentru un graure echivleaza cu un sandvis pentru noi, oamenii, deci toate firmiturile se string intr-o cutiuta. 

Cojile de cartofi se fierb, se toaca, se amesteca cu firmiturile, sare, un pumn de faina, un polonic de supa si resturi adunate de pe cratite cind gatesc si rezulta o clatita prajita in ulei ( si ala ramas de la ce gatesc eu prajit ) care face fericit un stol de pasarele. Cam la fiecare doua zile, le iese si lor o clatita-doua.

Mititeii stiu si ma astepta in pom in fiecare dimineata, pina ma trezesc si le servesc masa. Ei maninca si eu ma bucur de bucuria lor ; toata lumea e multumita !

De dimineata soseaua era curatata de zapada, ca e artera principala si e important.


In fata blocului au facut pirtie pe trotuar, sa poata oamenii circula pe linga blocuri, spre statia de autobuz.

Stradutele mici nu erau curatate de zapada si nu se putea circula pe ele, ca botul masninilor adunau zapada in fata pina ramineai ingropat cu botul in mormanul de zapada.

    Majoritatea oamenilor nici nu au putut merge la joburi, ca nu puteau iesi din parcari. De pe pervazul ferestrei curatam zapada la fiecare 15 minute cite 3-4 cm de zapada. Trebuia sa curat constant, ca sa vada graurii si porumbeii cutiutele cu graunte.

 Asta e sosea principala pe care plugurile de zapada circula constant sa curete zapada si totusi masinile au ramas intepenite !


                                 Lopata e la baza !

Da, in vreme de iarna toti avem in masina lopata de zapada, perie cu coada lunga de maturat zapada de pe masina, plus o lopatica din aia mica si plata cu care raspalesti gheata de pe parbriz si ocazional, de pe usile masinii.

Venise si plugul de zapada, plus cei 3 soferi lopatari din masinile blocate !

----------

                                         Am si film !

Doi pasi mai incolo in intersectie, erau alte masini intepenite in mijlocul drumului.


                      Soferii  lopatau cu spor in viscol  ...

Nu, in Toronto nu e nasoala iarna, ba dimpotriva ! Stati ca nu i-ati vazut pe aia mai dispre nord, care trebuie sa-si bage masinile in priza in parcarea supermarketurilor, ca altfel nu le mai pornest emotorul din cauza gerului ! ( masini pe benzina, dar prevazute cu supapa speciala de bagat motorul in priza, ca sa tina fierataniile caldute ).



2 comments:

  1. Dincolo de neplaceri, e feeric ce-am vazut. Sigur, deloc placut pentru pasari si celelalte vietati...

    "Soferi lopatari"! :))) Suna amuzant. Oameni precuati, care scot lopetile cand e cazul si dau la lopata, nu se claxoneaza ca disperatii si nu se injura - din contra. Asta deduc din imagini.
    Toata stima pentru grija ce-o ai (si) de pasaretul care vine la fereastra. In Brasov nu mai sunt iernile cum au fost, dar cand e frig, e frig. Imi lipseste zapada, iarna si, intr-un fel, ma bucur ca nu mai ingheata piciorusele pasarilor in zapada (chiar daca tot frig le este).
    Multumesc pentru reteta de clatite! 😊

    ReplyDelete
  2. Draga Diana, reteta de clatite e cea mai iubita de toate animalele. Toti vor clatitele alea sarate bine , facute din toate firmiturile, legumele ramase de la supa, resturi, coji de cartofi fierte, etc. Nimic nu se arunca, totul se recicleaza pentru maimutei.

    ReplyDelete