start counter

Sunday, September 15

Peregrine Falcon


                      Ati auzit ce tragedie s-a intimplat la casute ?




A venit Peregrine Falcon tiptil-tiptilos, de nu l-a vazut nimeni si cind toata lumea minca linistita, s-a repezit dintr-o data, asa cum numa' pe Discovery vezi, si a furat un pasarel Chickadee si dus a fost !  Erau 4 Chickadee adulti, veseli si cintatori, acum mai sunt 3. Aste de aici  http://veveandcompany.blogspot.com/2019/09/pasarelele-din-palma.html

   Pasarelele au zburat care incotro, insa Chickadee au fost atit de terifiati incat nu au putut zbura si au ramas pe jos. Un pasarel a fost atit de speriat, incat s-a refugiat in palma unui nene si a ramas acolo pina a plecat Falconul.





Vreo 3 zile a fost pustiu la casute, ca nimeni nu avea curajul sa se apropie, ca s-a dus vestea prin padure. Nici macar marmotele nu au cutezat sa iasa din vizuina. De regula erau plini copacii de Blue Jays, insa acum nici picior de pasarel ! Nici macar banditii n-au avut curaj sa vina !


Dupa 3 zile, au inceput sa revina timid cite un pasarel, repede pe fuga, lua o graunta si fugea cu ea sa se ascunda in copaci, ca sa nu il vada nimeni. Sunt traumatizati bietii de ei !


Si alta veste proasta este ca marmotele au luat decizia sa se mute din vizuina de sub copaci. De vreo 2 saptamini nu a mai aparut nici o marmota adulta, ci doar mititelu' Biluta mai venea, insa in ultima saptamana nici el nu mai foloseste viziuna de sub casute. De ce ? Din cauza proprietarilor de caini care in ciuda faptului ca nu e zona leaseh free, isi lasa cainii afara din lesa cind ies din masini si cind ii urca inapoi in masina in parcare si nu numai. In tot parcul si padurea cainii zburda liberi fara lesa si ghiciti ce ? Cainii se duc intins spre casute sa zburataceasca pasarelele si apoi sapa la vizuina marmotelor, care sunt terifiate de caini.

     Desigur, nu sunt cainii de vina ca stapanii lor sunt jigodii, insa cam asta e situatia. Si majoritatea lor o fac intentionat, cum te vad ca te bucuri de animalele salbatice, se uita fix la tine in timp ce isi elibereaza cainele din lesa si apoi rinjesc satisfacuti. Asa ca marmotele nu au avut de ales si s-au mutat, ca ele au tuneluri cu diferite iesiri. La vreo 300 metri mai la stinga, malul riului care da in padure e foarte abrupt si nu poate fi parcurs de oameni ( de caini fara lesa, da ) si acolo am vazut ca vine Marmo' Biluta si se uita inspre zona casutelor, si ma asteapta sa ii duc mincare, ca el nu se mai apropie.

     Uneori ma duc in locul ala din padure si in strig, iar el apare de undev de sub malul abrupt, ca nu am vizibilitate la viziuna. Vine si maninca banane si paine ca astea ingrasa bine de tot, iar el are nevoie sa acumuleze grasime ca sa il tina cit hiberneaza iarna lunga. Ieri i-am facut film, s-a ingrasat cu inca un strat de grasime, aproape ca si-a dublat greutatea, insa e speriat ca de bombe saracu' , ca tresare la fiecare fosnet venit din parcare.





                            Biluta s-a facut marmotel mare ...




                                   Si a mincat doua banane ...




I-am lasat si doua felii de paine, ca sa fiu sigura ca nu mai are nevoie de mincare pe ziua aiasi cam asta a fost. Vedem saptamina viitoare cum se recupereaza maimuteii din sperietura de la Falcon ....





7 comments:

  1. Doamne, ce trist e Pamantul asta ca e populat de oameni! Cum Dumnezeu, cand se crease acolo la casute o oaza de bine, s-au gasit niste "oameni" care sa faca atata rau???? Asa as face o curatenie daca as avea puteri!

    ReplyDelete
  2. Ce bine ar fi daca oamenii ar fi rai si razbunatori doar pe specia "umana"!
    Cainii ar putea fi temperate chiar daca nu sunt în lesa ... dar sunt bine "educati"! Dar stii vorba aia "cum e turcul si pistolul!"
    Este tare frumusel Biluta! Tare ma bucur ca ni l-ai prezentat!

    ReplyDelete
  3. Cristina, nu sunt " niste oameni", ci sunt ajoritatea oamenilor ! Traim intr-o lume in care psihopatii ( pe diferite grade de psihopatie ) sunt majoritari si simplu de recunoscut, pentru ca se bucura de raul altora. Fac rau si fac sicane pentru ca asa este natura lor, au nevoie sa se bucure si sa se simta bine si obtin asta doar sicanind pe ceilalti.

    Ella, in Canada cainii sunt bine educati si temperati in lesa si pe strada. Nu e ca se arunca la oameni sau ceva, ca aici e cam nasol cu asa ceva. Sunt caini din aia normali, mutunache ca de jucarie, dar au instinct de vinator ca asta e natura lor, iar stapnii ii plimba fara lesa desi e ilegal in zona aia, considerind ca sunt inofensivi ( si chiar sunt, ca nu pot vina nimic, ci doar alearga dupa pasari si sapa la vizuina marmotelor ). Insa e suficint cit sa-mi sperie animalele.
    Ce am observat la stapanii de caini din parc ( si au observat si altii, nu doar noi ), este ca pur si simplu se schimonosesc la fata cind vad pe cineva ca are o relatie cu animalele salbatice. Ca deh, pentru ca ei sa aiba o relatie cu un animal, e nevoie sa-l tina in sclavie, ca altfel sunt autisti in relationarea cu animalele. E putin cam jenant si pentru mine cind ii vad cu sclavetele in lesa, ca stau si se uita cu gura cascata la mine cum animalele salbatice vin de buna voie la mine. Nu ca as avea ceva cu stapinii de caini, inteleg cum este, am avut si eu caine in curte cind eram in Romania copil la tara.

    ReplyDelete
  4. Dragul de Biluta! :) Molfaiciul! <3
    Ce trist... Ca soimul a rapit o zburatoare mica se poate numi legea firii, chiar daca ma doare sufletul, dar ceea ce fac oamenii e greu de trecut cu vederea, si infurie... Ce oameni! :(
    Sper sa revina cat mai curand vietatile la casute. :)
    Oamenii aceia si-au facut de curand obiceiul de a veni acolo?! Poate ar putea fi opriti cu o reclamatie la autoritati, daca in zona nu e permis cainilor care nu sunt tinuti in lesa. Zic si eu...

    ReplyDelete
  5. Diana, las' ca nici soimu' ala nu e chiar nevinovat ! Ce, nu putea sa fure un Blue Jay ( avea de unde sa aleaga, ca era plin cu pasari ) ca e mult mai mare decit jumatatea aia de vrabie ? Sa-l fi luat pe psihopatu' ala de zbiara cit e ziua de lunga. Ce pana mea maninca dintr-un Chikadee, ca nu-i ajunge nici pe o masea ?

    Oamenii aia sunt tot timpul acolo, pentru ca asezarea e asa ( o sa pun o poza zilele urmatoare , ca sa vezi ): parcul cu alei si parcari, din buza carora incepe padurea salbatica si trece riul.Hectare intregi de ravine si padure care se duc prin oras. Casutele sunt fix in buza parcarii, si in spatele casutei sunt vreo 100 metri padure latime si apoi trece riul, dupa care, in spatele riului sunt km de padure.
    Parcul e intretinut de primarie ( au niste pajisti cu masute pentru gratare, banci ), au masini inscriptionate, vin si patruleaza in zona, iar supervizorul ma cunoaste pentru o data a stat vreo jumatate de ora in parcare si s-a uitat cum ma jucam cu marmotele si pasarelele in palma. Omul mi-a zis ca e furios maximum pe astia cu caini, insa ei nu au autoritate asa dea amenzi, ci dor politia, iar politia are altceva mai bun de facut. Primesc reclamatii girla de la oamenii din parc, iar ei sunt plini de frustrare ca nu pot face nimic.
    S-au plins oamenii despre aia care circula in vitza de raliu pe aleile parcului, ca le pun in pericol boracii astora de fac picnic, iar supervizorul l-a oprit pe dementul cu masina, care i-a ris in fata ca stiu ca nu ai ce sa-mi faci si a continuat sa faca raliu pe alei. Deci pur si simplu nu se poate. A zi ca tot ce poate face este sa mute semnul ala cu interis cainii fara lesa in parc, sa-l mute mai central, mai la vedere, insa mi-a spus ca asta nu va face nici o diferenta, ca pur si simplu oamenii nu respecta regulile stiind ca nu vine nimeni s-i amendeze. Degeaba chemi politia pentru treburi d-astea, sa fim seriosi ! Aici e tot un soi de Romanie, dar in haine stralucitoare sa-ti ia ochii. Aceeasi Romanie, cu alta palarie, cum ar veni ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai ca m-ai distrat cu soimu'! :)) Pai o fi fost o putoare de soim, careia i-a fost mai usor sa prinda biata pasarica, decat sa alerge dupa psihopat ...

      Cat despre oamenii aia turbati care fac rau in parc ... parca ma doare sufletul si mai tare, ca eu credeam ca in tarile mai civilizate s-a terminat cu astia care nu se integreaza in peisajul normal, dar vad ca nu si ca nici nu-s intentii de a-i potoli in vreun fel. Asta doare mai tare, caci imi curma speranta pentru o lume mai buna :(

      Delete
  6. Da' clar a fost o putoare de soim ! Era plin copacu' de pasari de toate soiurile, erau veverite gramada si el mi-a furat tocmai pasarelu' ! Da' o veverita ce avea daca lua ? Insa nu pe aia cu coada alba ...

    Cristina, nu exista tari civilizate. Eu n-am vazut, n-am auzit decit fabulatii si inchipuirile romanilor plecati prin strainataturi, insa realitatea bate filmu' ... Indiferent de tara, oamenii sunt niste psihopati cu comportament de maimuta, tinuti in friu de frica ( frica de lege, frica de D-zeu, etc. ). Asta sunt majoritatea populatiei si se poarta ca niste maimute scapate din padure, odata ce stiu ca nu ii vede nimeni, ori nu ii pedepseste nimeni. Da' pina si animalele mele sunt mai civilizate decit populatia din tarile asa zis civilizate.
    Nu stiu ca n-am fost, insa din ce am citit pe net am inteles ca singura tara cu populatia controlata mai strict de frica ( legi / politie ) ar fi Elvetia, insa nu bag mina in foc nici pentru asta, pentru ca suna prea frumos ca sa fie si adevarat.

    ReplyDelete