start counter

Tuesday, April 5

Vine, vine primavara !

 Raportez cu bucurie ca iarna asta, Omul Meu nu a gasit nici un pasarel zdrelit de geamuri si aproape inghetat de frig. Anul asta a venit primavara mai devreme cu aproape 2 luni ( cum in 16 ani de cind sunt in tara asta nu s-a intimplat ) si s-au confuzat pasarile migratoare.

   Pentru ca a fost mai cald decit trebuia, s-au intors din tarile calde gistele canadiene si Red Robins, dupa care a mai dat o ninsoare de i-a nedumerit pe toti. Asta e un Red Robins confuzat de zapada.


                                    De fapt, erau doi !


       Le-a lasat Omul Meu niste graunte pe pervaz, sa se bucure.


 Acasa sub geam, veveritele au multa treaba in constructii. Jumulesc pomii de coaja ca sa isi construiasca cuiburile. De data asta nu mai pun cuiburile chiar sub fereastra mea, ca s-au invatat minte de cind s-a  culcat timpitul ala de raton in cuiburile lor si le-a turtit definitiv. Acum si-au asezat cuiburile in pomii de alaturi.


Am vazut cum procedau : cu gura tineau fisiile coasa sa nu cada iar cu labutele le invirteau pina le faceau ghem ca sa le poat acara fara sa le piarda pe drum.


                    Veverita impleteste fisiile de coaja :

                              Aici fugea cu ele prin pom ...


  ...  a traversat intrarea blocului si s-a dus la ceilalti pomi unde isi construieste cuibul...

 In schimb, in pomii din fata geamului meu a sosit un pasarel auriu ! din pacate, in poze nu a iesit culoarea din realitate !


     Judecind dupa coada, dupa cioc, pare a fi papagal sau canar.

 Poate a evedat din vreo cusca a "iubitorilor" de animale ... Oricum, nu parea suparat, nici macar speriat de zgomotul din trafic nu era ! Mititelu' era ocupat sa manince mugurii de pe crengute.


 Treceau masinile ( pata aia rosie ) pe sub pomul in care era pasarelu', da' nu parea impresionat ori deranjat in vreun fel.

--------------

 L-am prins si pe film. L-am chemat, da' nici macar nu m-a observat. A mincat si a plecat.


 Si daca tot a venit primavara, am pornit sa merg la padure . In parcarea supermarketului, o gisca pastea linistita.


                                  Mai indeaproape ...


 Bietele giste cautau iarba, insa mincau doar fin de anul trecut, ca la noi inca nu a dar iarba verde.

                                 Cam asta e tot ce au gasit :

Eu ma duc la padure sa vad daca a iesit Marmo' din hibernare. Odata intrata pe aleile parcului ... ghinion ca era o gramada de lume !

Nu va lasati inselati de luminozitatea din poze, ca afara erau doar 5 C dar asta nu ii impiedica pe canadieni sa iasa la un gratar infofoliti in geci de iarna !

A dracu' ghinion ca astia erau peste tot ! Astia acum isi pregateau fata de masa ...

                                               Altii ! 


Parcarea de linga casute era plina ochi ! Deci clar, se anunta o zi ratata !

               In fata casutelor, o gramada de lume urlatoare ...

Tanti asta se fitaia in sus si in jos sub casute cu boracii atirnache dupa ea. Urlind cu totii, bineinteles.

Le tot zicea boracilor ca au venit sa vada animalele. Care animale fah, ca le-ati alungat pe toate ? Toti erau speriati de urlete si vinzoleala.

Era doar un pitigoi pe care l-am vazut ascuns pe crengile de sus din pom. i-am facut semn sa vina si i-am aratat palma plina cu alune ; hai la mama ! Si a venit ! si-a luat aluna si s-a refugiat sus pe crengi sa o manince linistit.

Am pus alune pe casute, ca stiu ca pasarile isi mai fac curaj si vin repede-repede sa fure alunele chiar daca se tem de vizitatori.


           Nuthatch-ul s-a dus apoi sa viziteze celelalte casute ...


Pasarelele sunt ceva mai curajoase decit celelalte animale, pentru ca ele stiu ca pot zbura si nu sunt sanse sa le prinda gloata de psihopati

Cum a vazut pasarelele, cum s-a dus peste ele sa le sperie. Cica sa faca poze ... nimanui ! (ca au zburat toti ). Gloata de psihopati nu se lasa pina nu distrug tot .


La casute era pustiu si psihopatii se agitau pe acolo in locul animalelor, asa ca m-am dus prin padure sa vad ce mai e nou.

O veverita cauta mincare pe sub frunze, ca se temea sa mearga la casute. Animalele sunt mult mai inteligente decit majoritatea oamenilor, asa ca asteptau cuminti ascunsi prin copaci sa plece dobitocii de la casute. Abia atunci se duceau sa manince. Am strigat veverita si i-am aruncat un biscuite.

       La riu s-a surpat malul si au cazut doi copaci ...


Ratele erau in mijlocul riului, ca au invatat sa stea departe de mal unde vin dobitocii sa le sperie si sa isi asmuta cainii si boracii sa alerge dupa ele.Vedeti in poza ca stau in mijlocul apei si aproape de malul opus celui pe care sunt casutele. Malul ala e abrupt si pe acolo nu trec oameni, iar ratele se simt in siguranta.

S-au speriat si s-au invatat minte sa se fereasca de oameni. Le-am strigat, le-am aruncat paine, dar nici nu s-au sinchisit. Acum se tem de toti oamenii si e mai bine asa.

La casute era tot zarva mare, urlete, circ si panarama. Gloata isi dadea in petic si asteptau sa vina animalele la parada. Asta micu' statea cocotat sus in pom si astepta rabdator sa se plictiseasca psihopatii si sa plece dezamagiti ca animalele nu binevoiesc sa li se arate .


           Singurul spargator de greva era ... Monstruletul !


                          Minca linistit in cutiuta lui ..

... si din cind in cind ii verifica pe dobitoci sa nu se apropie periculos de mult de casuta lui. Mititelu' s-a prins ca alearga atit de repede ca nu il poate prinde nimeni, asa ca e singurul care indrazneste sa vina la casute cind e vinzoleala.


Dupa ce a terminat smeintele din cutiuta, s-a urcat pe casuta sa se bucure de alunele aduse de mine. Asta e cel mai monstrulet dintre Monstruleti, ca toata blana e capsata de cicatrici cum se bat intre ei ca dracii.

Si-a luat o aluna in dinti ca sa aiba de drum si s-a facut nevazut in padure. Atit de repede alearga ca nici macar nu il pot urmari cu camera sa ii fac film. Acum e aici, acum e la 5 metri departare ...

Ma duc si eu acasa ca azi nu am nici o sansa sa vina animalele.

1 comment:

  1. Monstruletul in cauza cred ca a fost vedeta zilei! Probabil ca l-au fotografiat multi! :)
    Intr-un fel, e bine pentru animalute sa se teama de oameni, 'ca unii doar le sperie, dar altii sunt mai rai.
    E tare frumos pe acolo!

    ReplyDelete