start counter

Sunday, May 22

Marmota inteleapta

  Postarea asta e despre cum o marmota i-a dat clasa ca inteligenta unui profesor universitar de aici de la Universitate din Toronto. Da, eu am zis tot timpul ca animalele sunt mai inteligente decit majoritatea oamenilor, insa cind o marmota e mai destepta decit un profesor universitar ... no comment !          

                       La casute, dimineata pe racoare ...

                          .... ratele leneveau sub pomi ...

                 ... iar chipmunck-ul isi facea toaleta la soare !

                                       Am si film !


    Imediat ce m-a vazut ca pun graunte la casute, s-a dus si el !

Intotdeauna ii pun in vizuina citiva pumni de graunte si alune, ca sa il scutesc de atita munca, insa el munceste si munceste ca trebuie sa-si faca provizii pentru la iarna.

   Imediat a aparut Monstruletul ! Plin de cicatrici / muscaturi pe spate, de la cum se bate cu veveritele ...

            Ridea bucuros din cutiuta... He-He, am gasit alune !

                            Sa mincam ....sa ne bucuram ...

Astazi Monstruletul era numai zimbet, foarte binedispus cum nu l-am vazut niciodata !

          Cind a vazut ca incep sa vina veveritele cautind alune ...

...s-a urcat pe cutiuta ca sa fie vazut. Asta inseamna ca nici o veverita nu va avea curaj sa se apropie si toate alunele ii ramin doar lui.

Dupa ce a mincat pe saturate, si-a luat o aluna sa aiba de drum si a fugit in padure.

                       Ratele, cum au primit de mincare ...

    ... cum au inceput sa se bata ! Cap in cap, precum berbecii ! 

                                   Le-am prins pe film !

 Venise la casute un nene chinez, care se chinuia sa pozeze pasarile, da' nu ii prea iesea. Cum vedea o pasare la casute, cum fuguta-fuguta dupa ea ! Normal ca pasarea zbura ! 

  Chinezu' nu se lasa, ca fugea dupa alta era asa, un soi unu' incarcaa,altul descarca, noi cu spor muncim..Nu s-a lasat pina nu a haituit toate animalele, de s-a facut pustiu la casute ! 

I-am zis Omului Meu ca nenea asta nu pare psihopat, ci doar prost facut gramada daca nu il duce capu' ca sperie animalele cind se apropie prea brusc si in viteza de ele. Hai sa il ajutam sa-si faca pozele  !

Si ne-am dus, i-am zis ca uite, daca stai mai departe si te misti mai incetisor cu gura inchisa, animalele nu se mai sperie si o sa le poti face poze. Uite, la distanta asta sa stai, numai in parcare, ca animalele nu te cunosc si se sperie de tine. 

Foarte multumit a fost ca a reusit sa-si faca pozele cu ajutorul dat de noi. Ca el preda aici la Universitate in Toronto si preda ceva despre animale si face nu-s ce carte, album cu pasarile din Ontario. Mno, ce sa zic, hai sa te duc la riu sa pozezi ratele in apa ! 

Cam asta era nivelu' de retardare : nu il ducea capu' ca daca alearga dupa animale, le haituieste si alea fug speriate. Minim common sense. 

Astia cu cit au mai multa scoala, cu atit nu mai inteleg realitatea in care traiesc. Se uita in jurul lui si nu pricepea iota ... lumina era aprinsa, da' nu era nimeni acasa la dom' profesor !

Asta e un Rose Breasted Grosbeack, pasare foarte timida si circumspecta. Vine destul de rar la casute, intotdeauna e pe fuga si toti fotografii ma intreaba daca l-am vazut prin zona.

Marmotele in special, sunt terorizate si le este teama sa vina la casute sa le hranim., ca le haituiesc oamenii ( din prostie sau psihopatie). Asa ca ma duc eu in padure in cealalta parte unde nu-s casute si le chem sa le hranesc. 

            Dar o marmota a rezolvat problema ! Dumneaei !                                

Spre deosebire de Dom' Profesor universitar, Marmo'  a gasit solutia cum sa faca sa nu mai fie fugarita si in acelasi timp sa poata veni la casute dupa mincare !

Metoda e ingenioasa, trebuie sa admit ! 

Linga casute, exista malul asta de pamint sub care e ripa adinca pina jos la riu. 


          E atit de abrupta ca oamenii nu pot trece si nici cainii.

Acolo, fix in ripa, imediat sub malul de pamint si-a sapat Marmo' vizuina! Si-a facut intrarea chiar sub radacinile copacului, incit e greu de vazut de sus de pe malul de pamint ! Trebuie sa stii exact unde e vizuina si din care unghi sa te uiti ca altfel nu o vezi. 

Marmo' statea la soare chiar la intrare in vizuina.

Si cind simte miros de mincare, sau se face liniste la casute, iese din vizuina ...

             Adulmeca atent sa nu vina careva sa o hartuiasca ...

.. si urca pe malul de pamint unde oamenii ii lasa de mincare, ca au vazut ei marmota in locul ala si poate vine din nou sa manince.

Daca i se pare ceva in neregula, daca vine vreun cineva inspre ea, Marmo' isi ia mincarea in gura si din doi pasi a disparut. 

N-ai cum sa o prinzi nici daca vrei, ca imediat dispare in ripa, pentru ca Marmo' sta mereu in marginea ripei, just in case.

Si de acolo din marginea ripei sta si pindeste pina s-a indepartat pericolul ! Marmo' stie ca in locul alanimeni nu are cum sa ajunga la ea. Practic marmota sta si le ride in nas tuturor celor care din prostie sau din psihopatie hartuiesc animalele. 

Si apoi Marmo' se reintoarce pe malul de pamint ( dar intotdeauna in marginea ripei) sa manince ce i-au lasat oamenii.


                                                           Eh ? !

Marmo' maninca paine si banane si sta cuminte linga mine, ca suntem prieteni. Cind sunt oameni in jur pe care ii duce capu' sa stea la distanta de marmota, totusi, evit sa o mingai. 

    Pentru ca pe multi oameni ii duce capu' da' nu chiar pina acolo incit sa priceapa ca marmota nu e jucarie sa stea sa o scarpine oricine are chef. Asa ca ma abtin.

                                  Marmo', vrei banana ?

                                 Am mincat-o pe toata !

                                   Painea e si mai buna ...


                                  ... maninc tot !

A mincat doua banane, doua felii de paine si un biscuite. si un pumn de alune ! Inainte sa plece m-a mirosit bine ca sa ma tina minte pentru data viitoare. Marmo' m-a trecut in catastiful de prieteni !


1 comment:

  1. Ce scumpica e Marmo, cum molfaie banana! ❤️
    Am invatat multe decat bantui pe aici! Nu-mi mai trebuie documentare tematice! :) (mai ales ca in documentare-mi arata si din... "ciclul vietii" - ceea ce nu vreau sa vad; stiu ca se intampla, dar nu vreau sa vad!)

    ReplyDelete