start counter

Sunday, August 18

Best Friends !

Am fost in padure, si cind am parcat masina l-am vazut pe Ochisor ca pastea fericit sun un pom. Ne-a vazut cind am coborit din masina, si a rupt-o la fuga in intimpinarea noastra, asa, vreo 4 metri,de nu s-a oprit decit in parcare la picioarele noastre. L-am mingaiat pe nas si s-a intors inapoi sub pom, la pascut. In film e marmotelu' Biluta, ca l-am strigat si a iesit din gaura cind ne-a recunoscut vocile.


Stiu ca marmoteii  par domesticiti si ca stau la scarpinat ca un catelus, insa ei nu sunt in pericolul de a fi prietenosi cu toti oamenii care trec prin parcarea de la marginea padurii si astfel sa se poata intimpla ca oamenii sau cainii lor sa le faca rau. Marmotele si ratonii care isi au teritoriul in zona casutelor sunt animale SALABTICE si LIBERE, care traiesc in padure, deci se comporta ca atare. Adica atunci cind aud zgomote fug, adulmeca sosirea cainilor inca inainte de a ne intra noua in cimpul vizual si fug sa se ascunda. Insa cel mai important ... nu permit oamenilor sa se apropie de zona cu casute. Cum vad un om ca se apropie, cum fug care incotro, ori in padure, ori se catara ratonii pe crengile cele mai de sus ale copacilor. Spectatorii sunt obligati ( de catre animale ) sa pastreze o zona de carantina de 4-5 metri de animalele de la casuta.

Nu conteaza ca ii chemi cu mincare, nu conteaza ca vad in fiecare zi n-spe mii de oameni trecind prin parcare, animalele de la casuta isi stiu regulile lor de supravietuire de la care nu se abat, iar a se feri de oameni si caini este prioritar. Singurii oameni acceptati de animalele de la casute, suntem noi si indianu' care povesteste cu ele. Noi am reusit sa ne imprietenit cu ele.
       Restul oamenilor pastreaza distanta impusa de animalele de la casute, si fac poze cu zoom. Mereu trebuie sa le spun curiosilor care vad ca animalele ma accepta printre ele la casute si ne jucam impreuna... trebuie sa ii fac atenti ca animalele nu sunt domesticite, nu sunt obisnuite cu oamenii, deci sa nu mai incerce sa se apropie, ca risca sa fie atacati de ratoni, ori sa fuga animalele si nu vor mai avea la ce spectacol sa se uite. Mereu le spun ca pe mine animalele ma cunosc, sunt prietena lor si de asta ma accepta, nu pentru ca ar fi un soi catelusi dresati. Sunt animale salbatice care traesc in padure, vineaza in padure si din cind in cind vin la casute si ne jucam impreuna si mincam ceva bun ce nu gasesc ei in padure.
      Si din acest punct de vedere stati linistiti, ca animalele de la casute nu sunt in situatia de a fi hranite de noi, incat ele sa nu mai fie nevoite sa isi caute mincare in padure. No way ! Suntem prieteni responsabili si avem grija sa nu hranim animalele decit putin si la nivel de gustare, de rasfat cu biscuiti, ca sa nu interferam cu indatoririle lor din salbaticie.




1 comment:

  1. E minunat ceea ce scrii si ceea ce ne arati!
    Sa mangai o marmota! Cat de fain! :)

    ReplyDelete